Loading...
X

МОЗ спростовує: якщо не буде декларації до кінця року, пацієнти залишаться без меддопомоги

Міністерство охорони здоров’я спростовує інформацію про те, що у разі непідписання декларації з лікарем до кінця року пацієнти залишаться без медичної допомоги або будуть за неї платити. 

«Підійти до вибору лікаря слід з усією серйозністю, але й зважати на те, що вже є лікарі, які набрали оптимальну кількість пацієнтів. Такі випадки поки що поодинокі, тому якщо вам відмовляють у підписанні декларації на підставі того, що лікар вичерпав ліміт – слід перевірити цю інформацію у головного лікаря», – повідомляють у міністерстві.

Читайте також: 10 запитань про сімейного лікаря, які б ви поставили Супрун

2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору лікаря, який надає первинну допомогу. Лікаря можна обрати в будь-якому медзакладі, незалежно від місця прописки чи проживання, проте цей медзаклад має бути приєднаним до системи «Електронне здоров’я».

МОЗ у своїх рекомендаціях зауважувало, що один лікар може обслуговувати максимум 2 тисячі пацієнтів, але можуть бути і виняткові ситуації.

Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватись саме у цього лікаря. Так, підписуючи декларацію з конкретним лікарем, оплата за обслуговування має находити у цей медзаклад.

Водночас, декларація не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди»: угоду можна укласти декларацію з іншим терапевтом. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі.

залишити коментар: