Loading...
X

Верховна Рада підвищила максимальну ставку податку на нерухомість до 3%

verhovna-rada

Верховна Рада підвищила максимальну ставку податку на нерухомість до 3%, скасувала пільги для складських, пром-і сельхозпомещеній.

Верховна Рада України збільшила граничну ставку податку на нерухоме майно з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м загальної площі житлової та комерційної нерухомості, що в даний час складає 41,34 грн за 1 кв. м. Відповідний урядовий проект закону №3688 “Про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році” від 22 грудня за основу і в цілому проголосували 251 депутат на засіданні в четвер.

Розмір податку (від 0% до 3%) буде встановлюватися місцевою владою.

При цьому пільги для невеликих квартир і будинків залишаються – власники квартир до 60 кв. м і будинків до 120 кв. м (або будинку і квартири загальною площею в 180 “квадратів”) не платитимуть податок.

Податок сплачуватиметься лише з площі понад пільгової норми. Так, якщо людина є власником квартири загальною площею 80 кв. м, то сплачувати податок доведеться за 20 кв. м понад норму. Але якщо, наприклад, квартира приватизована двома людьми (тобто, право власності на об’єкт розділене між ними), то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного з них, а значить платити податок не потрібно.

Згідно з попередніми розрахунками Міністерства фінансів, кількість об’єктів нерухомості, що підлягають оподаткуванню без урахування “пільгової” площі, становить близько 349 тис. Об’єктів (квартир і будинків). Відзначимо, усереднена житлова площа одного об’єкта господарювання в Україні, за даними Державного комітету статистики, становить 56,6 кв. м.

Якщо мова йде про будинок, то оподаткованого площею вважається площа як самого будинку, так і інших об’єктів, що знаходяться з ним на одній ділянці – сараю, гаража і т.д.

Зазначеним законопроектом, заявленим як компромісний проект правок до Податкового кодексу з боку Кабінету міністрів, також передбачено скасування пільг для будівель промисловості та складських приміщень промислових підприємств, а також будівель і споруд сільськогосподарських товаровиробників. За попередніми розрахунками, на сьогоднішній день в Україні налічується близько 5,05 млн кв. м промислових об’єктів і складських приміщень.

Законопроектом також передбачено встановлення додаткової ставки податку в розмірі 25 тис. Грн для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м. Таким чином, фактично, для власників великих квартир і будинків податкові платежі збільшаться в 3 рази.

Нагадаємо, що податок на нерухомість українці платили і раніше. Так, з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), обкладалася податком. Однак, 4 липня 2013 року Верховна Рада звільнила фізосіб від сплати у 2013 році податку на нерухоме майно, тим самим перенісши термін вступу норми в силу на 1 січня 2014 року.

Правда України

залишити коментар: