Loading...
X

Мексика повертає Україні унікальне судно Титан-2 компанії Чорноморнафтогаз із Криму

meksyka-titan2

Мексика повертає Україні унікальне судно Титан-2 компанії Чорноморнафтогаз із Криму.

Компанія «Нафтогаз України» повідомила, що в Мексиці вирішили повернути Україні унікальне судно компанії «Чорноморнафтогаз» із Криму, інше майно якої захопила після окупації півострова Росія.

Як мовиться в повідомленні, рішення щодо судна «Титан-2» стало першим наразі офіційним визнанням уповноваженого органу іншої країни права власності компанії «Чорноморнафтогаз», перереєстрованої в Києві у 2014 році після окупації Криму Росією, на майно цієї компанії.

Це судно ще з 2003 року було в так званому бербоут-чартері (оренді без екіпажу і спорядження) в іноземної компанії й останнім часом було в субфрахті в компанії з Мексики, яка збанкрутувала, після чого судно арештувала мексиканська фінансова прокуратура. Як повідомили в «Нафтогазі», зняти арешт стало можливо завдяки спільним зусиллям НАК «Нафтогаз України», «Чорноморнафтогазу» та посольства України в Мексиці і залученню мексиканських радників, які мають досвід у звільненні морських суден.

Краново-монтажне судно «Титан-2» є унікальним і розраховане на виконання специфічних виробничих завдань – монтаж-демонтаж плавучих бурових платформ та їхнє обслуговування, мовиться в повідомленні. Щоправда, наразі після урагану воно перебуває біля берегів Мексики на мілині в пошкодженому стані. «Рішення щодо подальшого використання «Титану-2» має бути ухвалене урядом України. Відповідні пропозиції «Нафтогаз» надіслав до Міністерства економічного розвитку і торгівлі», – повідомили в компанії.

За оцінками, після окупації українського Криму Росія незаконно захопила там майна українських власників на суму в понад 1 мільярд доларів США. Україна ще восени 2015 року оцінювала свої загальні збитки внаслідок окупації Криму Росією в 1,2 трильйона гривень (тоді це було понад 55 мільярдів доларів) і заявляла, що має намір збільшити цю суму як мінімум удвічі.

Правда України

залишити коментар: