Loading...
X

Фізична особа власник земельної ділянки, зобов’язана самостійно сплачувати земельний податок

власник земельної ділянки

“У мене є ділянка землі, є акт. Мені сказали, що треба заплатити за нього податки. Але в сільраді, за яким ми значимося, податок приймати відмовилися. Роз’ясніть, що я повинен платити, в якому обсязі і кому”, – Андрій В., м.Київ.

Ігор Врублевський, адвокат:

“Якщо фізична особа є власником земельної ділянки, воно зобов’язане самостійно сплачувати земельний податок. Порядок сплати податку регулюється нормами розділу ХІІ Податкового кодексу України. Обов’язок по сплаті земельного податку виникає у власника землі з дня виникнення права власності на земельну ділянку.

Органи місцевого самоврядування встановлюють на відповідній території ставки податку, виходячи з нормативної грошової оцінки земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, а якщо така оцінка не проведена – виходячи з площі ділянки. Ставка податку встановлюється в розмірі не більше 3% оцінки, а для сільгоспугідь – не більше 1%. Якщо ділянка розташована за межами населених пунктів та нормативна грошова оцінка не проведена, ставка податку за таку ділянку не може перевищувати 5% від оцінки одиниці площі ріллі по області.

Земельний податок сплачується один раз на рік. До 1 липня поточного року контролюючі органи на підставі відомостей держземкадастру повинні нарахувати суму, і видати платнику податкове повідомлення-рішення, де вказується сума земельного податку та реквізити для його сплати. Власник сплачує протягом 60 днів з дня вручення йому податкового повідомлення-рішення. Особи у сільській та селищній місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів за встановленою формою”.

Правда України

залишити коментар: