Loading...
X

Історія успіху або як стати директором інтернет-корпорації з $16-мільярдним прибутком

IT

Несподіване оголошення про реструктуризацію Google піднесло до зеніту слави Сундара Пічаї. Кар’єрний злет «маломовного, боязкого і ввічливого» індійця на вершину інтернет-корпорації із $66-мільярдним виторгом і $16-мільярдним прибутком стане однією з найяскравіших історій успіху в технологічному секторі.

Співзасновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін вирішили передати кермо влади своєї корпорацією Сундару Пічаї, оскільки вони отримують задоволення від процесу роботи з ним.

До того ж, Сундару Пічаї вдалося вразити засновників Google своєю відданістю компанії, баченням перспектив її розвитку та успіхами на попередній посаді директора із продуктів у Google. Про це написав у своєму блозі Сергій Брін.

Сундар Пічаї став другим індійцем, що очолив у США технологічну компанію «великої трійки». 2014 року 46-річний представник Індії Сатья Наделла змінив на посту глави корпорації Microsoft Стіва Балмера і змінив її курс у напрямі мобільних і хмарних технологій.

Сходження ще одного індійця на вершину гігантської компанії надихне мільйони молодих людей, показавши, що еволюція від «книжкового хробака» до впливового боса не випадковість, а закономірність. Історія життя Сундара Пічаї стане потужним прикладом втілення американської мрії.

Сундар Пічаї народився й здобув шкільну освіту в 4-мільйонному індійському місті Ченнаї. Мати до народження сина працювала стенографісткою, а батько – інженером-електриком. Сім’я жила у двокімнатній квартирі, і в них не було ні автомобіля, ні навіть телевізора. Нерідко, коли потрібно було кудись поїхати, всі четверо залазили верхи на скутер.

У Сундара Пічаї не було окремої кімнати, спав він у вітальні разом із молодшим братом. Показово, що у своєму класі він не вважався найкращим учнем, а був лише третім у рейтингу успішності, але, очевидно, найбільш цілеспрямованим і старанним. Шкільні приятелі пам’ятають його «тихим, старанним і що багато читає».

«Він намагався постійно тримати усмішку на обличчі, і був із тих, кого називають «книжковими хробаками». Одного разу я припустив, що побачу його у США. Але я ніколи б не подумав, що цей сором’язливий хлопчик зможе коли-небудь стати главою великої компанії. Це велика честь і гордість для нас, що людина з наших дворів стала лідером величезної корпорації», – говорить співробітник заводу BMW у Ченнаї, який навчався із Сундаром Пічаї в одній школі.

1993 року Сундар Пічаї отримав диплом інженера-металурга в технологічному інституті індійського міста Харагпур. Після цього він продовжив навчання у США, закінчивши спочатку магістратуру Стенфордського університету, де вивчав матеріалознавство й фізику напівпровідників, а потім Вортонську школу бізнесу.

Переліт Сундара Пічаї у США ліг важкою ношею на плечі його сім’ї. Батькові не вдалося взяти кредит, щоб придбати квиток, і йому довелося виділити $1000 із сімейних заощаджень. «Мої батько й мати зробили те, що робили багато батьків у той час. Вони пожертвували частиною свого життя й більшою часткою своїх заощаджень, щоб їхній син здобув добру освіту», – згадує Пічаї.

Завершивши навчання 2002 року і трохи попрацювавши консультантом у компанії McKinsey, Сундар Пічаї у квітні 2004 року приєднався до Google. Йому довірили браузерний напрям.

2005 року команда Сундара Пічаї випустила панель інструментів для Firefox. А 2008 року він курирував запуск браузера Google Chrome, після чого був призначений віце-президентом Google. Надалі Пічаї відповідав за розробку операційної системи Chrome OS, хмарного сховища Google Drive і мобільної платформи Android.

2011 року власники Google показали, що високо цінують Сундара Пічаї, виділивши йому пакет акцій компанії вартістю $50 млн. За чутками, його хотіли переманити до себе корпорації Twitter і Microsoft.

За словами виконавчого директора компанії Jive Software Тоні Зінгейла, у ділових переговорах Сундар Пічаї, будучи директором Google, виявляв «разючу проникливість і прямоту», завжди зберігаючи свій імідж «тихої і вдумливої людини».

Сундар Пічаї стане одним із найбільш м’яких і політкоректних керівників на верхівці технологічної індустрії, де багато CEO – зарозумілі й бундючні. Чи допоможе це Google в укладанні вигідних угод – покаже час.

Зрозуміло одне: перебування тихого інтелектуала на високій посаді принесе безсумнівну користь, оскільки він слугуватиме для молодих людей наочним доказом того, що навіть будучи іммігрантом без стартового капіталу, можна досягти успіху завдяки власним талантам і старанню.

Правда України

залишити коментар: