Loading...
X

Як правильно експлуатувати автомобіль в умовах літньої спеки

автомобіль в умовах літньої спеки

Погода цього літа підносить чимало сюрпризів: проливні дощі змінюються аномальною спекою. Для авто такі умови екстремальні. Але грамотний власник зуміє захистити свого “залізного коня” від неприємностей. Ми розібралися, як правильно експлуатувати автомобіль в умовах спеки, яка, якщо вірити синоптикам, повернеться вже через тиждень.

Серце автомобіля – його двигун – надійно захищене від перегріву системою охолодження. Але вона може впоратися з екстремальною спекою тільки в тому випадку, якщо повністю справна. Тому перш, ніж вирушити в подорож при дуже високій температурі, варто витратити кілька хвилин на перевірку двох моментів: достатнього рівня охолоджуючої рідини і стану радіатора. Ребра останнього в літній час нерідко забиті комахами, тополиним пухом і іншим сміттям, в результаті чого ефективність охолодження різко падає.

Помилково вважати, що в літній час можна використовувати замість охолоджуючої рідини воду, навіть дистильовану. Слід пам’ятати, що вода при перегріванні двигуна закипає набагато раніше, ніж антифриз, а закипання двигуна – вкрай шкідлива для нього ситуація. Вирушаючи в далеку дорогу, варто взяти з собою запаси охолоджуючої рідини.

Також перед тривалими поїздками у спеку варто переконатися у справності термостата і перевірити рівень масла в двигуні.

Пекуче сонце негативно впливає на лакофарбове покриття кузова, хоча цей процес відбувається дуже повільно: сучасні покриття досить стійкі до впливу ультрафіолету. На жаль, повністю захистити його від вигорання неможливо, але цей процес в значній мірі уповільнює захисна поліровка.

У цьому питанні не менш важливо утримувати кузов в чистоті: якщо він і буде поступово вигоряти, то рівномірно, а не плямами, адже саме так відбувається вигоряння фарби, якщо автомобіль брудний.

Більш згубно екстремальна спека позначається на елементах салону автомобіля і електрообладнанні: пластикові елементи від дії сонячних променів можуть потріскатися або навіть оплавитися. Сильно страждають від перевищення допустимих температур акумулятори додаткових автоаксесуарів, наприклад, відеореєстраторів і навігаторів. Запобігти неприємним наслідкам досить просто: потрібно паркувати автомобіль в тіні і запастися шторкою, яка прикріплюється на лобове скло присосками. Добре допомагає і тонування скла, але не слід забувати, що воно повинне відповідати нормам.

Після посадки в розпечений автомобіль хочеться швидше включити кондиціонер на повну потужність, але так робити категорично не можна: це небезпечно не тільки для здоров’я людини, але і для “самопочуття” лобового скла автомобіля. Від різкого перепаду температури скло втрачає свою міцність і може навіть тріснути. Тому кондиціонер варто включати на мінімальному режимі, а збільшувати охолодження вже тоді, коли автомобіль рушив і лобове скло хоч трохи охолодилось потоком зустрічного повітря.

У спекотну погоду у ефективності роботи гальмівної системи є два вороги: неякісні гальмівні диски і колодки, а також несвіжа гальмівна рідина.

Перегрів гальм у спеку – явище нормальне, але лише для оригінальних деталей гальмівної системи. Китайські та інші аналоги виконані з менш якісних матеріалів, нездатних тримати високу температуру. Що ж стосується гальмівної рідини, то навіть фірмова з часом втрачає здатність працювати в умовах екстремальних температур. Стара гальмівна рідина може закипіти вже при температурі 120 градусів, у той час як свіжа витримає і 200 градусів. Нагадаємо, що змінювати гальмівну рідину рекомендують раз на два роки – не нехтуйте цим правилом.

На затяжних спусках не варто нехтувати таким перевіреним багатьма поколіннями досвідчених водіїв прийомом, як гальмування двигуном. Це не тільки дозволить уникнути перегріву гальмівної системи, але і значно збільшить її ресурс.

У спекотну погоду безпечна і безвідмовна експлуатація автомобіля – мета легко досяжна. Досить утримувати його в повністю справному стані і дотримуватися простих заходів обережності. Також нагадаємо, що в спеку не варто залишати в салоні припаркованого автомобіля предмети, чутливі до перегріву: запальнички, аерозольні балончики (неважливо, косметика це чи технічна рідина), мобільні телефони та інші електронні пристрої. І, звичайно ж, завжди беріть з собою в поїздку достатню кількість прохолодних напоїв.

Водієві також варто пам’ятати про небезпеку теплового удару. Екстремальна спека притупляє швидкість реакції в тій чи іншій ситуації, коли рішення потрібно приймати дуже швидко. Іноді ці рішення можуть врятувати життя, тому в разі появи ознак перевтоми або теплового удару продовжувати рух – великий ризик. А щоб уникнути зайвого навантаження на очі, краще завчасно придбати захисні окуляри: адже, на відміну від бокового скла, тонувати лобове категорично заборонено.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити коментар: