Loading...
X

Новий закон встановлює підстави для відмови у відшкодуванні депозитів банків

НБУ

Ухвалений 16 липня парламентом закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку» дозволить зменшити соціальну напругу в країні і підвищить довіру до банківської системи.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України в мережі.

НБУ зазначає, що реалізація зазначеного закону підвищить інституційну спроможність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та прискорить початок виплат вкладникам.

Крім того, регулятор підкреслює, що прийняття цього закону є надзвичайно важливим, враховуючи взяті Україною зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом і Світовим банком.

Нацбанк нагадав, що закон після підписання президентом України набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Відзначимо, законом про вдосконалення системи гарантування вкладів встановлюється кримінальна відповідальність керівників або посадових осіб банку за внесення неправдивих відомостей про вкладника, що робить неможливою його ідентифікацію і затягує початок здійснення виплат.

Також законом розширюється перелік критеріїв, згідно з якими банк може бути визнаний неплатоспроможним, а також перелік підстав для відмови у відшкодуванні Фондом гарантування коштів за вкладами.

Зокрема, фонд зможе не відшкодовувати вклади з ознаками дроблення, а також кошти, розміщені з ознаками шахрайських дій. Законопроект спрямований на вдосконалення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, їм передбачається істотне посилення захисту прав вкладників, а також розширення гарантій Фонду гарантування на вклади фізичних осіб – підприємців.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити коментар: