Loading...
X

США відновлюють програму Генеральної системи преференцій для українських компаній

США відновлюють програму Генеральної системи преференцій для України

Ринок США відкривається для українських компаній. З 29 липня Штати відновлюють програму Генеральної системи преференцій (Generalized System of Preferences – GSP). Вашингтон застосовує GSP ще з 70-х років. Ця програма розроблена спеціально для бідних економік. Її вигодами користуються 106 найменш розвинених економік. Програму зупинили 31 липня 2013. Тепер відновлять. Завдяки цьому Україна зможе експортувати близько 5000 найменувань товарів без сплати мит, – повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Українські компанії зможуть користуватися преференціями до кінця 2017 року.

Український експорт до США завжди був незначним. У кращі роки частка Штатів в товарному експорті України не перевищувала 5%. В останні роки вона і зовсім коливається близько 1%. Торік його обсяг упав до $667, 9 млн, на 22% менше, ніж позаторік. Падіння триває і в 2015-му. За січень-квітень США купили у нас всього на $189, 5 млн. Це – на 35% менше, ніж в ті ж місяці рік тому.

Чи допоможе безмитний режим виправити ситуацію?

Дотепер українські компанії постачали в США в основному чорні метали та вироби з них. Чавуном з американцями торгували «Метінвест» і корпорація «Індустріальний союз Донбасу». Труби – «Інтерпайп». «Лише ціни на труби дозволяють експортувати їх в США, – відзначає аналітик Денис Саква. Решта вироби з чорних металів втрачають свою цінову конкурентоспроможність при перевезенні на такі великі відстані».

Саме чорна металургія стала якорем для українського експорту. Продажі чорних металів на американський ринок впали на 43% за перші чотири місяці року. Її основні постачальники опинилися в зоні АТО або неподалік. Через це логістика стала складною і повільною. Плюс падіння цін на світовому ринку. У першому кварталі українські металурги побили всі антирекорди.

Не допоможе металургам і безмитний доступ на американський ринок. «Великій металургії» преференції не дісталося. «Безмитний режим охоплює тільки феросплави і не поширюється ні на чавун, ні на листову сталь, ні на сталевий прокат», – відзначає аналітик Роман Тополюк. За нашими підрахунками, під GSP не потрапляють 98% чорних металів, які Україна експортує в США. Не поширюється режим і на труби.

А значить, ефект від безмитного режиму поки буде скромним. Він посилиться лише в тому випадку, якщо українські експортери розширять перелік товарів, що продаються в США.

Щоб збільшити експорт, МЕРТ потрібно провести «лікнеп» про використання програми GSP для вітчизняних експортерів. Дотепер українські постачальники і їх американські партнери рідко користувалися преференціями, часто не знаючи про їх існування. Під час попередньої дії GSP до середини 2013 року Україна навіть не увійшла до двадцятки країн, більше за всіх виграли від пільг. За даними US International Trade Commission, рахунок вартості товарів, ввезених за програмою з нашої країни, йшов на не так на сотні, а на десятки мільйонів доларів. Безмитне провезення не більше 7% українського експорту в США.

Наприклад, за останні сім місяців дії програми вітчизняні компанії ввезли безмитно товарів всього на $33 млн при сукупному експорті з України в США за той же період на $530 млн. Для порівняння – Індія, яка скористалася преференціями по максимуму, поставила товарів на $2,5 млрд без сплати мит. Навіть невеликі країни використовували програму з більшою користю. Грузія тоді зробила безмитних поставок на $71 млн, а Вірменія – на $52 млн.

Що українським експортерам необхідно знати? Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі і торговий представник України Наталія Микольська каже, що для користування перевагами безмитного режиму українські компанії повинні довести відповідність своєї продукції критерію походження товару. Програма поширюється тільки на ті товари, які виготовлені переважно з матеріалів місцевого виробництва.

Сума вартості матеріалів, вироблених в країні-учасниці GSP, плюс прямі витрати на їх переробку повинні становити не менше 35% оціночної вартості кінцевого товару при його експорті в США. Імпортні матеріали можуть враховуватися в цих 35% доданої вартості, тільки якщо вони «значно трансформуються» в нові складові, які потім тільки використовуються для виробництва товару. «Значна трансформація» припускає, що первинні матеріали і що з’явилися на їх основі складові підпадають під різну класифікацію американської митниці. При цьому експортери повинні транспортувати українські товари безпосередньо в США або через інші країни в опечатаному контейнері.

«Номінувати» українську продукцію на отримання торгових преференцій зможуть тільки їхні торгові партнери з США. «Зі свого боку імпортери в Сполучених Штатах повинні подати заявку на надання преференцій за програмою GSP», – пояснює Микольська. Для цього вони повинні зробити відповідну позначку – вказати «А» у формі 7501 – при ввезенні вантажу. «Заднім числом» повернути вже сплачені мита буде неможливо. Чим швидше українські експортери і їх американські партнери почнуть безмитні поставки, тим більше вони зможуть продати.

У США діють так звані обмеження з урахуванням конкуренції (competitive-needs limits), які покликані захищати внутрішній американський ринок. CNLs набирають чинності, коли обсяг імпорту певної продукції перевищує певний поріг. Цей поріг підвищується щороку. На 2015 рік він встановлений у розмірі $170 млн. Також CNLs включаються, коли одна країна ввозить в США понад 50% імпорту одного певного виду продукції за програмою GSP. Коли спрацьовують CNLs, безмитний режим для даної продукції автоматично припиняється з 1 липня наступного календарного року.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити коментар: